Offline | Dundas K37 | Status: 373

Noskvalster...

2008-11-23 09:33

Jag var hos dokton för ca ett år sedan då de upptäckte att jag hade noskvalster eftersom att jag hade inåtvända dragningar och nös mycket. Jag fick behandling av detta och det gick över...skulle det inte ha gått över hade jag fått åka till doktorn igen och få medicin som jag skulle äta varje dag...

Nu till det TRÅKIGA noskvalstret har kommit tillbaka och jag har många fler inåtvända dragningar...

Så det blir väl för mig att åka till doktorn igen....

 

MATTE: Ska detta aldriga ta slut??? Jag tror inte min lille prins har varit helt frisk mer än någon månad sen vi fick hem honom.... Öroninflammation, hudinflammationer, dålig höft, dåliga framben och nu kommer noskvalstern tillbaka igen *SUCK* Stackars liten.... Men som tur är, är han frisk och pigg i övrigt just nu....

 Kvalstret i hundens nos

Ungefär var femte hund i Sverige är i dag infekterad med noskvalster! En allmän uppfattning är att där noskvalstret går in går luktsinnet ut. Noskvalstret, Pneumonyssoides caninum (P. caninum) är en millimeterstor spindellik parasit som lever på slemhinnan i hundens nos och i bihålorna. Noskvalstret är synligt för blotta ögat. Kvalstret är ett blankt, ovalt kryp med blekgul färg. Det vuxna kvalstret har fyra benpar medan larven endast är utrustad med tre. Det första benparet är tjockare än övriga och försedda med kraftiga klor att gripa sig fast med. De bakomliggande benparen verkar vara mer anpassade till att ta sig fram med.  Honan är störst med en längd av 1,0 - 1,5 mm. Den något mindre hanen är ungefär 1mm lång och larven ytterligare en aning mindre. 

Parasitens livscykel är i stort sett okänd. I forskningslitteratur finns honor, hanar, larver och något enstaka ägg beskrivna. Däremot har man inte, som hos en del andra kvalster, funnit något nymfstadium. Nymfer är att betrakta som ännu icke könsmogna vuxna individer. Man antar att detta stadium antingen är mycket kort eller att det inte finns hos noskvalstret.

De små krypen är mycket rörliga. En hastighet på upp till 1 cm/sek är uppmätt! Larverna verkar, i huvudsak och enligt Lotta Gunnarsson, vara snabbare än de vuxna djuren. Vid undersökningar då hundar infekterades med noskvalster, genom att de placerades på hundens nos, iakttogs hur de snabbt orienterade sig mot hundens näsborrar.
Förmodligen reagerar de positivt på något i hundens andningsluft.
Antagandet stöds av att noskvalster som placerades i små undersökningsskålar tydligt attraherades av och rörde sig mot andningsluften från laboratoriepersonalen. Ingen preferens märktes på parasiterna när de fick möjlighet att välja på ljus eller mörker. Värme aktiverade kvalstren och gjorde dem rörliga.

Vid en jämförelse, av hundar i en undersökning, uppdagades att hundar från storvuxna raser (överstigande 50 cm i mankhöjd) betydligt oftare var infekterade av noskvalster än raser representerande en mankhöjd lägre än 35 cm i mankhöjd. Undersökningen visade vidare att risken för noskvalsterangrepp var 6,5 gånger större för storvuxna raser än småvuxna.

Symptom:

Många olika och tyvärr ospecifika symptom associeras med noskvalsterinfektion. Några av de vanligaste är: nysningar, fnysningar, "snorklingar" och inåtvända dragningar som ofta kallas" bakåtvända nysningar".



Kommentarer

2008-11-23 10:48:42
Stackars Dundras , man önskar ma kunde ta deras smärta mot allt hemskt.. Kramar från oss
2008-11-23 09:55:05
Lägg upp detta som en tråd i Forum vet jag. Bra att veta. =)

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar Djur & husdjur
BloggRegistret.se Husdjur
Blogginlägg:




Besökslogg:
Totalt 6 besökare

Hero K37
2008-11-24 19:55
moffis K48
2008-11-24 14:37
tazza_1 K60
2008-11-23 17:48
Gucci M42
2008-11-23 13:29