Offline | Dundas K37 | Status: 373

Giftiga saker för hundar

2009-01-22 17:20

Hittade detta på en sida, choklad och lök visste jag...men ekollon?? Ibland är det bra med nätet.

 

Choklad.
Choklad innehåller bla kakao som i sin tur innehåller ämnet teobromin, ett ämne som många djurslag är känsliga för. Hundar och katter verkar vara extra känsliga. Mer än 20 mg teobromin/kg kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund. Symtom upstår efter ca 4-24 timmar. Kräkningar,buksmärtor,törst,inkontinens,skagighet och rastlöshet, riklig salvilering och hjärtklappning är vanligt. Om du misstänker att din hund har ätit en farlig mängd choklad eller har symtom, kontakta veterinär.

Lök och svamp.
Tillagad och rå lök kan ge förgiftning. Ett exempel: symtomen är bla anemi (blodbrist,bleka slemhinnor) vinglighet. Även svamp kan ge förgiftningssymtom. För att vara på den säkra sidan så undvik att ge hunden rester som innehåller lök eller svamp. Det finns ett ämne i lök som hunden har svårt att bryta ner och kan därför stanna i kroppen och "lagras" under en tid.

Bittermandel.
Bittermandel innehåller cyanid, vilket är farligt för hundar och människor. Symtomen kommer efter några timmar med illamående,kräkningar, andnings- och hjärtpåverkan m.m. Bittermandelsförgiftning kan leda till döden.

Vetedeg.
Degen jäser i magen på hunden och då skapas etanol, hundar blir alltså berusade. Stora mängder ojäst deg kan ge alkoholförgoftning. Ex: visar att 3 hg vetebrödsdeg gav ca 4,2 promille hos en hund!

Växter.
Det finns gott om växter som kan ge förgiftningar. Vanliga giftiga växter hemma är prickblad, high chaparall och julstjärna. Symtom på förgiftning är slemhinneirritation och kräkningar. Behandling är dryck för spädning samt ev. kol.

Paddor.
Paddor har en körtel på ryggen som utsöndrar ett ämne som är mer eller mindre giftigt. I tropikerna finns det grodor med livsfarligt gift, paddorna i sverige är dock inte lika giftiga. Men om en hund biter tag i en död eller levande padda blir resultatet en kraftigt saliverande hund. Pupillerna blir påtagligt små. Paddförgiftning är inte farligt men kan vara nog så besvärande.

Alger.
Djur som dricker vatten ur sjöar och vattendrag med höga halter av algoxider från blågröna alger (cyanobakterier) riskerar att bli sjuka. Hundar som badar ofta och länge och som dessutom dricker av vattnet löper särskild stor risk. Symtom: kräkningar,fradga,diarre', ostadig gång, klåda och irriterande ögon kan komma inom några timmar till ett halvt dygn. I allvarliga fall kan förlamning, kramper, låg tblodtryck,lever -och njurskador,lungpåverkan och blödning från mage och tarm tillstöta. Förlamning och kramper kommer ofta snabbt, medan de övriga symtomen kan dröja något dygn. Första åtgärd: Skölj päls och ögon noga med rent vatten. Kontakta veterinär eller djursjukhus om din hund inte mår bra efter att ha badat i algbemängt vatten.

Ekollon.
Ekollon innehåller mycket av ämnet tannin som djur är mycket känsliga mot. I hög dos kan tannin till och med vara dödligt. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag och tarmkanalens väggar samt skadar njurar och levern. Första symtomen på ekollonförgiftning är att djuret blir trött och slutar att äta. Efter en stund kan de få förstoppning som inom 2-10 dygn övergår till en tjärliknande diarr'e. Det är inte ovanligt med feber. Kontakta veterinär!

Viktiga telefonnummer:
Giftinformationscentralen: 08-33 12 31
112 Begär Giftinformation
Apoteksbolaget Dygnet runt: 020-66 77 66


Kommentarer

2009-01-29 13:40:27
Oj, intressant! Tack för infon!

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar Djur & husdjur
BloggRegistret.se Husdjur
Blogginlägg:




Besökslogg:
Totalt 6 besökare

Evianna K37
2009-01-29 13:40
tazza_1 K60
2009-01-23 20:14
Djurvärld M16
2009-01-23 05:32
Gucci M42
2009-01-22 21:25