Sortera efter:
2008-04-13 18:24

Fukteksem

Hej skapar en tråd för oss som har haft eller har hundar med fukteksem. Hoppas vi kan hjälpas åt och följa upp varandra o få stöd, för det är hemskt med fukteksem. Vår hund blev så dålig att hon låg o skrapade sönder sig själv, det skvätte blod på väggar o golv som hon kliade sig. Vi provad allt möjligt. Till slut gick vi även till en homopat men tyvärr blev inte det iheller bättre. Idag är Sheila vår rottis i himlen o har ett fint liv där. Men har ni frågor mm så är dettta en tråd för oss med hundar eller katter eller övriga djur med fukteksem , skriv om era erfarnheter och förhoppningsvis kan vi hjälpa varandra.PS på bilden ser ni hur vi fick raka vår hund för att lufta fukteksemen o smöjra med salva.
2008-04-14 12:39
Undrande: är fukteksem så pass allvarligt så man får avliva sin hund?
2008-04-15 11:51
Vi avlivade inte henne enbart pga av fukteksem, utan många andra orsaker som jag inte orkar gå in på,  men det kan JA vara allvarligt.  Fukteksem försvinner nämligen aldrig, det kommer alltid tillbaka, eller iallafall oftast. Hunden lider extremt mycket av det. Sheila hade det över hela halsen o det fanns tyvärr ingen möjligehet att få henne att sluta klia sig, för med halskragen så kom hon åt ändå. Hon hade det även under sin päls på hela kroppen men vi rakade endast halsen för det var där det var som mest.
2008-05-05 14:04

Hejsan allihopa!

Min tik som är njuffe/rottis får fukteksem "hotspots" om somrarna. Hon fick sin första för ca 1-2 år sen. Fick rådet att raka bort pälsen och tvätta med alsolsprit då det skulle torka ut det. Hon hade en hotspot i örat. Vi gjorde som vetten sa. Efter ett par dagar så var örat fullt med var och vätska, så vi åkte in till vetten och då visade det sig att Nelly hade fått en allergisk reaktion mot alsolspriten och då berättade vetten att det är vanligt att de blir allergiska mot det. Så man nu kan man använda jodopax eller liknande istället, så tänk på det!

2008-05-11 14:22

k20: wow det visste jag inte så det var ett bra tips från dej.

Vi fick oxå att vi skulle raka henne o tvätta med asolsprit men det hjälpte inte alls på henne tyvärr .

Ingen fler som har erfarenheter av fukteksem och bra tips till avhjälpning av det, kan katter oxå få det?

 

2008-10-14 19:38
Asolsprit är väl inte riktigt det som man ska använda?! Det torkar enbart ut. Det som behövs är något som är antiinflamatoriskt som tex celestonvalerat som är en kortisonsalva. Många hotspots läker endast genom att raka, hålla öppet och smörja med detta. Tänk även på att undvika bad för hundar som har lätt för att få fukteksem. Många duschar sin hund alldeles för mycket med. En gång om året är alldeles tillräckligt även om vi människor gärna vill det oftare... skadar mer än hjälper..
2008-12-10 17:50

Svärföräldrarnas rottistik har nyligen fått fukteksem.
Tror det var ungefär 2 veckor sedan.
Jag upptäckte det när jag var där och hälsade på, att hon hade en fläck i pälsen som klibbade och var geggig.
Testade att torka med papper och det vätskade ganska bra.
De fick tid hos veterinären 2 dagar senare.
Veterinären rakade och rengjorde, samt att Wilma (som tiken heter) fick tabletter utskrivna.
Såret rengjordes varje dag med klorhexedin, på veterinärens ordination.

Följde med när de var dit för vaccination i måndags och de passade på att kollad till eksemet.
Veterinären sade att det hade läkt jättebra.

2008-12-26 20:04
Zvinto k20 : wow  skönt att det läkte så fint och snatt och sen hoppas vi på att fukteksemet inte kommer tillbaka så ofta då. Det händer ju vanligtvis att har man en gång fått det så har det lätt för att komma tillbaka .
2009-02-03 18:48

Fuktexem igen för andra gången. Först när han fick det trode jag att det var canser knutor, men när det började vara kunde jag andas ut. Åkte till veterinären fick han sövd och rakad. Pencilin och salva mot detta. Detta försvann lyckligtvis.

Härromdagen upptäckte vi nya knutor på hans kinder, även dessa varade. Ringde veterinären och de tyckte jag skulle tvätta och smörja med den salvan jag hade kvar sedan innan. Och YES säger jag bara, det börjar försvinna och förhoppningsvis slipper vi raka honom.

Men vad gör man åt detta? Dundas badar i vattenslangen på sommaren, aldrig haft några problem innan. Förräns nu. Var bara 1,5månad sen sist.

Kan detta komma även när hunden har varit svettig? Eller det är bara vid kontakt av mycket vatten? Att pälsen inte blir rikitgt torr? Kan man förebygga detta?

Ni som har erfarenheter ge gärna svar och tips?

2009-02-03 20:19

Min ena mops får fukteksem med jämna mellanrum sedan några år tillbaka. I början blev jag livrädd men nu är det absolut hanterbart och jag vet vad jag ska göra. Så fort jag upptäcker att det kommit tillbaka rakar jag rent och tvättar med 3%:ig väteperoxid, sen måste eksemen hållas torra hela tiden, så gott det går. Har jag inte varit tillräckligt snabb brukar det fördubblas i storlek under dagen, för att sedan med behandling försvinna efter någon vecka eller så. Jag är ALLTID supernoga med att hålla honom helt torr. Efter bad eller mycket regn är det föntorkning som gäller. Min veterinär säger att man INTE ska låta såren få en skorpa för det är då det förvärras så jag brukar hålla efter skorpan också.

 DUNDAS: Hundar kan ju inte svettas genom huden så förmodligen kommer eksemen från utvärtes väta, men det kan också komma inifrån hunden själv p.g.a. sämre immunförsvar, andra sjukdomstillstånd m.m.

Min mops får sina eksem på huvudet och i sina hudveck, och där är det värst för det är svårt att hålla torrt och eksemen kan frodas fritt under natten o.s.v. Det händer att han drabbas även när han inte utsatts för väta men han har även andra hudproblem, dåligt immunförsvar och överkänslighet, så det kommer troligtvis där ifrån också. Man skulle kunna tro att han lider extremt av detta men han är en jätteglad och gosig hund och jag skulle aldrig få för mig att avliva honom i det tillstånd han befinner sig i nu, skavanker har ju de flesta idag.

2009-02-04 11:47

Fuktande eksem, även kallat ’hot-spot’ eller retrievereksem.

Snabb spridning
Ett vätskande eksem uppkommer och sprider sig snabbt, ibland bara på några timmar. Hunden försöker att lindra klådan och irritationen i huden genom att slicka och bita sig. Eksemet orsakas alltså av hunden själv, även om det alltid finns en bakomliggande orsak. Utvärtes parasiter, insektsbett, irriterande ämnen t.ex. rester från schamponeringar, öroninflammationer, analsäcksinflammationer, ovårdad tät päls och allergier är exempel på bakomliggande orsaker.

Vanligare på vissa raser
Problemet är betydligt vanligare på vissa raser t.ex. Golden retriever, Labrador retriever, Schäfer och Collie, dvs. hundar med tät päls och / eller tjock underull. Vissa individer drabbas oftare än andra.

Hur ser det ut?
I det typiska fallet är eksemet ilsket rött, varigt och sårigt med en skarp avgränsning mot omgivande frisk vävnad. Pälsen är antingen hopklibbad över såret eller redan borta över området. Hunden är ofta mycket besvärad och har ont. Det kan vara svårt för ägaren att få kontrollera såret p.g.a. smärtan. Vanligen sitter eksemen på kinder eller hals, men även på lårens utsidor.

Hur behandlar man?
Behandlingen bör inledas fortast möjligt. Det absolut viktigaste är att få bort pälsen över området, och man klipper några centimeter in på friskt område. Många hundar måste ges lugnande medel för att pälsen skall kunna klippas och huden rengöras. Rengöring kan ske med klorhexidinspray, natriumkloridlösning eller mild tvål och vatten. De flesta hundar behandlas sedan med kortison- och antibiotikakräm och / eller kortisontabletter. Krage skall användas så att hunden inte fortsätter att slicka på såret. Små och tidiga förändringar kan behandlas av ägaren. Efter klippning och rengöring kan man använda Silonsalva eller Hydrocortisonsalva.

Djupa infektioner
Det finns ytterligare en variant av fuktande eksem som är mycket allvarligare och dessutom betydligt vanligare. På vår klinik ser vi dessa eksem mest på Rottweiler, Golden retriever och New Foundlandshund. Här har man en spridning av röda utslag från den ursprungliga förändringen, alltså inte en skarp avgränsning som i det förra fallet. Det innebär att man har fått en djupgående infektion med bakterier. Behandling sker med antibiotikatabletter i vanligen tjugo dagar. En allmän regel är att såret skall ha varit helt läkt i sju till tio dagar innan behandlingen avslutas. Precis som idet förra fallet skall man klippa, rengöra och använda krage. Antibiotika- och kortisonkräm används i sju till tio dagar. Kortisontabletter används inte på dessa hundar med djupa bakterieinfektioner. Det kan förvärra infektionen och försvåra läkningen.

Kan man förebygga?
Efter bad bör man torka hunden, speciellt de med tjock tät päls. Saltvatten skall sköljas ur. Se till att din hunds päls är välvårdad och fri från tovor. Kontrollera huden. Det är viktigt att upptäcka förändringarna tidigt. Ha en fortsatt skön sommar. Låt din hund bada, simma och ha det skönt, men tänk på att det är inte bara gäddorna som lurar i vassen.

(kopierat från sidan:http://cs-hundcenter.se/fuktexem.htm)


Svara i tråden:


Du måste vara inloggad för att skriva ett inlägg
Kategorier