Sortera efter:
2008-11-18 16:41

Recept

ReceptHär tänkte jag att vi ska kunna dela med oss av våra goda recept på mat och bakning.
2008-11-18 16:44

 Som bilden visar tänkte jag lägga upp detta recept som är en av mina favoriter.

 

 

Ingredienser 4 port

400 g nötfärs, 10 % fett
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk franska örter
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl Kelda lagalätt
2 tsk smör

Sås:
1 1/2 dl Kelda lagalätt
2 tsk konc kalvfond
1 tsk soja
1/2 tsk franska örter

Ugnstekta grönsaker:
400 g potatis
600 g grönsaker t ex morötter, rödlök
2 tsk smält smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Gör så här Börja med grönsakerna: Sätt ugnen på 225 °. Skala potatis, morötter och lök. Skär allt i bitar eller klyftor. Lägg smöret i en liten långpanna och låt det smälta i ugnen. Ta ut långpannan. Lägg i grönsakerna, krydda och vänd runt. Stek i mitten av ugnen ca 30 min. Blanda färs, salt, peppar, örter, vitlök och gräddmjölk. Forma färsen till 8 biffar. Stek dem i smör i en teflonpanna ca 3 min på varje sida. Ta upp dem. Häll gräddmjölk, fond, soja och örter i pannan. Låt det koka upp. Häll såsen över biffarna. Servera med grönsakerna.
2008-11-18 21:25
Baka gör jag ofta :) får väl slänga in något recept någon gång på något smarrigt :D
2008-11-23 21:42

 

Bra som förrätt eller tilltugg.

Frasvåfflor med löjrom, gräddfil och lök.

 Ingredienser för 10 portioner

2.75 dl kallt vatten
3.25 3.25 dl vetemjöl
2-3 ägg
1 1 nypa flingsalt
4 4 dl vispgrädde
smör till gräddning
500 500 g löjrom
3 3 dl gräddfil
2 2 st rödlök
1 1 st stort knippe dill
2 2 st citron

 

Gör så här

1. Rör samman vatten, mjöl, ägg och salt till en jämn smet.

2. Vispa grädden hårt och vänd ihop med smeten.

3. Grädda med smör i ett våffeljärn på full effekt och lägg dem på ett galler.

4. Skär våfflorna i hjärtan och servera ljumna med löjrom och tillbehör.

 

 

 

 

2008-11-24 10:41

Ingredienser

*Paj deg
*Köttfärs
*Taco krydda
*Taco sås
*Cream frishé
*Ost
*vitlök
*Görnsaker


Vanlig paj deg går att köpa i afärren som man bara tillsätter vatten.

Sedan tar du och steker köttfärs och jag brukar ha lök i köttfärsen för smakens skull.
Sean taco krydda och så tillsätter jag Cream Frishe och taco sås. Och så pressar jag i en vitlöksklyfta.

Lägger det på pajen och lägger ost på toppen.

Sedan har du grönsker efter smak. Och Guqamule är ett måste oxå.

2008-11-24 10:42
TACOPAJ
2008-11-28 22:30

           Snabba middagen.

Här kommer recept på en "stark o värmande" Thaigryta. (2 pers) 

  • 2 stora kycklingfileer,
  • ½ Purjolök,
  • 2 tsk Röd Currypasta,
  • 2 tsk Sambal Olek,
  • 1 burk cocosmjölk
  • en liten påse Wokgrönsaker i egen smak.

Skär fileérnaa i strimlor o stek i gryta. Skär purjon i bitar o lägg ner. Currypastan o sambal olek ner i grytan o stek i hopa.Ner med wokgrönsakerna o stek tills det är klart,häll i cocosmjölken o låt dra en stund. Servera med nudlar  

 

2008-12-02 05:51
Ostron pocherade i champagne och grädde.
 

Om du inte är så händig med ostronkniven att du själv klarar av att öppna ostronen krävs det nog en expert som kan hjälpa dig. Gå in i en välrenommerad fiskaffär och fråga om de kan öppna ostronen åt dig, lägg ostronen och deras spad i en burk med lock och den större delen av skalen (den mest kupade) i en annan burk. De platta skalen kastas bort.
  

2 portioner:
1 msk smör
5 dl babyspenat, sköljd och torkad
salt och nymald svartpeppar
4 msk vispgrädde
4 msk torr champagne (resten av flaskan dricks till ostronen)
8 ostron, urtagna, spad och skal sparade

 

 Såhär gör du.

 

1.    Hetta upp smöret i en medelstor stekpanna på medelvärme tills det börjar skumma. Lägg i spenaten och fräs den under omrörning tills den slaknat och är lysande grön. Fräs den inte för länge. Smaka av med lite salt och peppar och ställ den åt sidan. (Spenaten kan fräsas upp till en timme i förväg.)
2.   
Häll grädde och champagne i en liten kastrull. Sila ner ostronspadet i kastrullen och ställ ostronen åt sidan. Låt det sjuda på svag värme tills såsen är så pass tjock att den täcker baksidan på en sked. Det blir bara 3–4 matskedar sås. (Såsen kan göras upp till en halvtimme i förväg.)
3.   
Ställ tillbaka spenaten på spisen och värm upp den. Ställ såskastrullen på medelvärme, lägg i ostronen och låt dem sjuda i 2 minuter tills kanterna börjar bli krusiga. De blir inte helt genomkokta. Fördela spenaten i de åtta ostronskalen, lägg sedan ostronen överst. Skeda lite sås på varje ostron. Servera genast tillsammans med den champagne som finns kvar i flaskan.

Det finns speciella korkar till mousserande vin och champagne att köpa i de flesta köksbutiker.


Svara i tråden:


Du måste vara inloggad för att skriva ett inlägg
Kategorier