Ostron pocherade i champagne och grädde.
Om du inte är så händig med ostronkniven att du själv klarar av att öppna ostronen krävs det nog en expert som kan hjälpa dig. Gå in i en välrenommerad fiskaffär och fråga om de kan öppna ostronen åt dig, lägg ostronen och deras spad i en burk med lock och den större delen av skalen (den mest kupade) i en annan burk. De platta skalen kastas bort.
2 portioner:1 msk smör
5 dl babyspenat, sköljd och torkad
salt och nymald svartpeppar
4 msk vispgrädde
4 msk torr champagne (resten av flaskan dricks till ostronen)
8 ostron, urtagna, spad och skal sparade
Såhär gör du.
1. Hetta upp smöret i en medelstor stekpanna på medelvärme tills det börjar skumma. Lägg i spenaten och fräs den under omrörning tills den slaknat och är lysande grön. Fräs den inte för länge. Smaka av med lite salt och peppar och ställ den åt sidan. (Spenaten kan fräsas upp till en timme i förväg.)
2. Häll grädde och champagne i en liten kastrull. Sila ner ostronspadet i kastrullen och ställ ostronen åt sidan. Låt det sjuda på svag värme tills såsen är så pass tjock att den täcker baksidan på en sked. Det blir bara 3–4 matskedar sås. (Såsen kan göras upp till en halvtimme i förväg.)
3. Ställ tillbaka spenaten på spisen och värm upp den. Ställ såskastrullen på medelvärme, lägg i ostronen och låt dem sjuda i 2 minuter tills kanterna börjar bli krusiga. De blir inte helt genomkokta. Fördela spenaten i de åtta ostronskalen, lägg sedan ostronen överst. Skeda lite sås på varje ostron. Servera genast tillsammans med den champagne som finns kvar i flaskan.
Det finns speciella korkar till mousserande vin och champagne att köpa i de flesta köksbutiker.